• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Монопрофільні міста Донеччини об’єднуються заради майбутнього. У регіоні буде створено «Платформу сталого розвитку вугільних міст Донецької області»

eye

2367

20.05.2019 11:01

RSS

img

Відкриття багатих покладів вугілля у Донецьких степах визначило долю цього краю. Історія більшості міст Донеччини починалась з шахтарського чи заводського поселення, в якому життя оберталось навколо містотвірного підприємства. З розвитком населених пунктів ситуація істотно не змінилася і до цього часу економіка значної частини міст в Донецькій області знаходиться в залежності від одного підприємства або індустрії. З часом мономіста Донбассу виявились у скрутному становищі: вичерпання ресурсів поставило питання про доцільність їхнього існування.

Страйки та акції протестів шахтарів, що відбулися у 2018 році, а також закриття шахт у 2019 році наочно демонструють стан справ у вугільній галузі. Ситуація така, що собівартість видобутку вугілля в Україні значно перевищує його ринкову ціну. Держава щорічно покриває різницю, але мільярдні дотації на видобуткову промисловість виснажують державний бюджет.

У травні 2017 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 року. В ній зазначено, що шахти, які відпрацьовують залишкові обсяги промислових запасів або не мають можливості виходу на беззбитковий рівень роботи підлягають ліквідації. Однак, зрозуміло, що велика кількість вугледобувних підприємств є містоутворюючими. Тому особливої уваги потребує соціальний захист шахтарів та їхніх родин, а також зниження соціальної напруженості в шахтарських містечках. Окрім того, закриття шахт в Україні проводиться без адекватної програми соціальної реконверсії території. Це призводить не лише до несприятливих соціально-економічних результатів, але й до негативних екологічних наслідків.

Шахтарські мономіста України - не унікальне явище. Історія розвитку німецького Руру дуже схожа на історію Донбасу. Але 2007 року уряд Німеччини прийняв принципове рішення: до кінця 2018 року закрити всі буровугільні шахти, а до 2038 року повністю відмовитися від видобування кам'яного вугілля. Це викликало масові протести населення, бо для більшості шахта завжди була частиною міста, місто – частиною шахти. Але рішення було прийняте і німецькі вугільні мономіста знайшли спосіб рухатись вперед разом з усією країною.

Наразі вони готові поділитися позитивним досвідом з Україною.

Програма регіонального порятунку

Українські вугільні регіони, безсумнівно, потребують процесу енергетичної трансформації. У 2018 році для шахтарських міст України був створений проект «Нова енергія — нові можливості для сталого розвитку Донбасу». Проект був розроблений та реалізовується громадськими організаціями: Центром екологічних ініціатив «Екодія», Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» та незалежною німецькою організацією з розвитку та охорони навколишнього середовища «Germanwatch».

Ці організації мають великий досвід та експертні знання у питаннях регіонального розвитку, енергетичної політики, захисту довкілля, налагодження співпраці та підтримки соціально незахищених груп. Цей Проект – важливий перший крок до енергетичної трансформації регіону з якого почнуться невідворотні позитивні зміни.

Реалізація Проекту передбачає налагодження конструктивного діалогу між органами державної влади, органами місцевого самоврядування та місцевим населенням шахтарських регіонів. Ця співпраця необхідна та вкрай важлива для вирішення питання реконверсії вугільних територій, залучення інвестицій для підтримки нових видів економічної діяльності, що прийдуть на заміну промисловості на викопних видах палива, питання працевлаштування та перекваліфікації звільнених працівників, тощо. Побороти залежність від містоутворюючої галузі можна тільки загальними зусиллями.

Меморандум шести міст

Важливим кроком до вирішення соціально-економічних викликів місцевими органами самоврядування разом з громадськими організаціями Вугледара, Добропілля, Мирнограда, Новогродівки, Покровська та Селидового стало рішення про підписання Меморандуму про партнерство і створення «Платформи сталого розвитку вугільних міст Донецької області». Мета співпраці міст полягає в реалізації принципів сталого розвитку; зміцненні партнерства в рамках соціально-економічного розвитку населених пунктів; трансформації іміджу територій через дослідження автентичності; підвищенні рівня добробуту населення шляхом:

  • стимулювання розвитку інноваційних підприємств;

  • диверсифікації економіки;

  • впровадження передових енергоефективних технологій;

  • подальшого розвитку соціальних програм для підтримки тих, хто опинився в скрутному становищі через структурні зміни;

  • підвищення рівня екологічної безпеки;

  • удосконалення процесу управління інфраструктурою населених пунктів;

  • впровадження соціальних інновацій;

  • впровадження новітніх підходів в освітні процеси, зокрема, модернізації освітніх програм та переліку спеціальностей закладів освіти відповідно до актуальних запитів ринку.

Використання міжнародного досвіду при формуванні програми реструктуризації дасть змогу не тільки відмовитися від державного субсидування галузі, але й стане одним із чинників активізації інноваційного розвитку загалом.

21 травня у Покровську було розпочато процес створення"Платформи сталого розвитку" через підписання Меморандуму між шістьма шахтарськими містами, представниками ГО та Донецької торгово-промислової палати. Наразі до ініціативи вже долучились Покровськ, Мирноград, Новогродівка, Добропілля, МУВ, ДОБРО, ТПП.

Чекаємо на підписання з боку представників Вугледара та Селидового.

Вугледар, Добропілля, Мирноград, Новогродівка, Покровськ та Селидове об'єднуються заради справедливої трансформації та для сумісних пошуків альтернативної діяльності. Ці міста об'єднуються заради сталого майбутнього.
 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У Покровській громаді визначили стипендіатів

Під головуванням заступниці начальника Покровської міської військової адміністрації Маргарити Ідрісової 24 квітня відбулося засідання, під час якого серед обдарованих дітей та молоді визначали кандидатів на отримання стипендій.

eye

17

Громада 1

24 квітня 2024 20:00

Стан справ у громаді обговорили під час спільної наради керівники Покровської МВА

Сьогодні, 24 квітня, начальник Покровської МВА Сергій Добряк провів нараду із заступниками, темами для обговорення на якій стали: безпекова ситуація в громаді, робота соціальних і комунальних установ міста.

eye

62

Новини громад

24 квітня 2024 15:00

У Покровській громаді створено відокремлений підрозділ ГО "Всеукраїнський громадський дитячий рух "Школа безпеки"

Відбулося перше засідання установчих зборів Покровського відокремленого підрозділу Донецької області ГО «Всеукраїнський громадський дитячий рух "Школа безпеки"», який є добровільною громадською дитячою організацією.

eye

22

Новини громад

24 квітня 2024 13:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію