• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Особливості охорони праці офісних працівників

eye

2598

08.05.2019 08:41

RSS

img

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Це гарантує нам Конституція України (ч. 4 ст. 43).

Більш детальні вимоги щодо охорони праці, зокрема охорони праці офісних працівників, містять Кодекс законів про працю, Закон України «Про охорону праці», а також інші підзаконні нормативно-правові акти.

У відповідності до вимог ст. 153 Кодексу законів про працю України та ст. 6 Закону України «Про охорону праці» на всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці.

              Організація та обладнання робочого місця

При розміщенні робочих столів з персональними комп’ютерами слід дотримувати:

  • відстань між бічними поверхнями персональних комп’ютерів 1,2 м.;
  • відстань від тильної поверхні одного персонального комп’ютера до екрана іншого – 2,5 м;
  • конструкція робочого місця користувача персонального комп’ютера має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози офісного працівника;
  • конструкція робочого столу має відповідати сучасним вимогам ергономіки і забезпечувати оптимальне розміщення на робочій поверхні використовуваного обладнання (дисплея, клавіатури, принтера) і документів.

             

Безпека під час роботи з персональним комп’ютером

Щодня перед початком роботи необхідно очищати монітор від пилу та інших забруднень. Після закінчення роботи персональний комп’ютер і периферійні пристрої повинні бути відключені від електричної мережі. У разі виникнення аварійної ситуації необхідно негайно відключити персональний комп’ютер і периферійні пристрої від електричної мережі.

Не допускається:

  • виконувати обслуговування, ремонт та налагодження персонального комп’ютеру та периферійних пристроїв безпосередньо на робочому місці оператора;
  • зберігати біля персонального комп’ютеру та периферійних пристроїв папір, будь-які носії інформації (диски, флешки тощо), запасні блоки, деталі тощо, якщо вони не використовуються для поточної роботи;
  • відключати захисні пристрої, самочинно проводити зміни у конструкції та складі персонального комп’ютеру та периферійних пристроїв або їх технічне налагодження;
  • працювати з персональним комп’ютером, у якого під час роботи з’являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на моніторі тощо.

Освітлення

Приміщення, в яких встановлені персональні комп’ютери, повинні мати природне та штучне освітлення/ Штучне освітлення в приміщеннях з робочими місцями має здійснюватись системою загального рівномірного освітлення. У разі переважної роботи з документами, допускається застосування системи комбінованого освітлення (крім системи загального освітлення додатково встановлюються світильники місцевого освітлення).

Підбираючи освітлення, також врахуйте:

1. Освітлення повинне бути комфортним для вас. 

2. Бажано, щоб освітлення було рівномірним. Під час переходу погляду від яскравішого фрагмента поля зору до менш яскравого (наприклад,  від екрану монітора до листка з текстом звіту) ми завжди відчуваємо дискомфорт. Тому постарайтеся або виключити яскравіші предмети з поля зору (на час читання звіту вимикайте монітор комп'ютера), або постарайтеся зробити відмінність в яскравості мінімальною.

3. Найбільш доцільне поєднання місцевого і загального освітлення. Одне тільки локальне освітлення не може дати необхідну рівномірність. А тільки загальне освітлення, можливо, зажадає від вас надмірної напруги при роботі з дрібними деталями.

4. Якщо вам доводиться користуватися і денним, і штучним освітленням, намагайтеся, щоб вони не сприймалися як два абсолютно особливих, роздільних і таких, що навіть конкурують між собою потоку. За відсутності перепадів цілком можна користуватися змішаним освітленням без збитку для очей.

5. Не рідше за два рази на місяць - протирати світильники і замінювати неробочі лампи.

Режими праці та відпочинку

Протягом дня мають передбачатися:

  • перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);
  • перерви для відпочинку і особистих потреб (згідно з трудовими нормами);
  • додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з урахування особливостей трудової діяльності.

 

Для зниження нервово-емоційного напруження, стомлення зорового аналізатору, поліпшення мозкового кровообігу, подолання несприятливих наслідків гіподинамії, запобігання втомі доцільні деякі перерви використовувати для виконання комплексу вправ. Активний відпочинок має полягати у виконанні комплексу гімнастичних вправ.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

45

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

93

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

55

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію