• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Особливості охорони праці офісних працівників

eye

2509

08.05.2019 08:41

RSS

img

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Це гарантує нам Конституція України (ч. 4 ст. 43).

Більш детальні вимоги щодо охорони праці, зокрема охорони праці офісних працівників, містять Кодекс законів про працю, Закон України «Про охорону праці», а також інші підзаконні нормативно-правові акти.

У відповідності до вимог ст. 153 Кодексу законів про працю України та ст. 6 Закону України «Про охорону праці» на всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці.

              Організація та обладнання робочого місця

При розміщенні робочих столів з персональними комп’ютерами слід дотримувати:

  • відстань між бічними поверхнями персональних комп’ютерів 1,2 м.;
  • відстань від тильної поверхні одного персонального комп’ютера до екрана іншого – 2,5 м;
  • конструкція робочого місця користувача персонального комп’ютера має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози офісного працівника;
  • конструкція робочого столу має відповідати сучасним вимогам ергономіки і забезпечувати оптимальне розміщення на робочій поверхні використовуваного обладнання (дисплея, клавіатури, принтера) і документів.

             

Безпека під час роботи з персональним комп’ютером

Щодня перед початком роботи необхідно очищати монітор від пилу та інших забруднень. Після закінчення роботи персональний комп’ютер і периферійні пристрої повинні бути відключені від електричної мережі. У разі виникнення аварійної ситуації необхідно негайно відключити персональний комп’ютер і периферійні пристрої від електричної мережі.

Не допускається:

  • виконувати обслуговування, ремонт та налагодження персонального комп’ютеру та периферійних пристроїв безпосередньо на робочому місці оператора;
  • зберігати біля персонального комп’ютеру та периферійних пристроїв папір, будь-які носії інформації (диски, флешки тощо), запасні блоки, деталі тощо, якщо вони не використовуються для поточної роботи;
  • відключати захисні пристрої, самочинно проводити зміни у конструкції та складі персонального комп’ютеру та периферійних пристроїв або їх технічне налагодження;
  • працювати з персональним комп’ютером, у якого під час роботи з’являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на моніторі тощо.

Освітлення

Приміщення, в яких встановлені персональні комп’ютери, повинні мати природне та штучне освітлення/ Штучне освітлення в приміщеннях з робочими місцями має здійснюватись системою загального рівномірного освітлення. У разі переважної роботи з документами, допускається застосування системи комбінованого освітлення (крім системи загального освітлення додатково встановлюються світильники місцевого освітлення).

Підбираючи освітлення, також врахуйте:

1. Освітлення повинне бути комфортним для вас. 

2. Бажано, щоб освітлення було рівномірним. Під час переходу погляду від яскравішого фрагмента поля зору до менш яскравого (наприклад,  від екрану монітора до листка з текстом звіту) ми завжди відчуваємо дискомфорт. Тому постарайтеся або виключити яскравіші предмети з поля зору (на час читання звіту вимикайте монітор комп'ютера), або постарайтеся зробити відмінність в яскравості мінімальною.

3. Найбільш доцільне поєднання місцевого і загального освітлення. Одне тільки локальне освітлення не може дати необхідну рівномірність. А тільки загальне освітлення, можливо, зажадає від вас надмірної напруги при роботі з дрібними деталями.

4. Якщо вам доводиться користуватися і денним, і штучним освітленням, намагайтеся, щоб вони не сприймалися як два абсолютно особливих, роздільних і таких, що навіть конкурують між собою потоку. За відсутності перепадів цілком можна користуватися змішаним освітленням без збитку для очей.

5. Не рідше за два рази на місяць - протирати світильники і замінювати неробочі лампи.

Режими праці та відпочинку

Протягом дня мають передбачатися:

  • перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);
  • перерви для відпочинку і особистих потреб (згідно з трудовими нормами);
  • додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з урахування особливостей трудової діяльності.

 

Для зниження нервово-емоційного напруження, стомлення зорового аналізатору, поліпшення мозкового кровообігу, подолання несприятливих наслідків гіподинамії, запобігання втомі доцільні деякі перерви використовувати для виконання комплексу вправ. Активний відпочинок має полягати у виконанні комплексу гімнастичних вправ.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Подарунок від Німеччини: Покровську передали пожежний автомобіль

Для допомоги в ліквідації наслідків обстрілів, гасіння пожеж та рятування мирного населення Покровськ отримав від громадської організації «Петро і Мазепа» у співпраці з німецько-українським фондом «Рейн-Некар» пожежну машину.

eye

18

Громада 1

19 квітня 2024 13:35

За підтримки соціального бізнесу в Покровській КЛІЛ відкрили оновлене реабілітаційне відділення

Через збільшення кількості інсультних та інфарктних пацієнтів, а також людей, які потребують якісної реабілітації після переломів і складних травм, у клінічній лікарні інтенсивного лікування «осучаснили» реабілітаційне відділення.

eye

52

Новини громад

19 квітня 2024 12:55

Ліквідація наслідків обстрілу: комунальники працюють над відновленням житла покровчан

Учора, 18 квітня, місто Покровськ знову стало об’єктом ворожої атаки, яка принесла руйнування та збитки. Загалом, пошкоджено 17 багатоквартирних будинків та 22 приватних домогосподарства.

eye

20

Громада 1

19 квітня 2024 12:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію