• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

22 березня відзначається Всесвітній день води

eye

1900

18.03.2019 13:33

Новини

img

Серед численних національних і міжнародних свят є не тільки радісні й веселі, але і такі, що змушують задуматися і прийняти близько до серця проблеми навколишнього світу. Тема таких складних свят – екологія, зокрема, Всесвітній день водних ресурсів або, як його зазвичай називають, День води.
 

Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Для наочності, на кожну ванну солоної води припадає 1 літр прісної, з якого тільки 1 чарочка доступна для пиття.

Водна криза

Ми схильні думати, що брак питної води - проблема інших далеких країн. Але це не так. Хоча ми ще не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. До того ж, майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм, які забезпечують наші міста і села питною водою. Погане очищення і хлорування водопровідної води ставлять під загрозу наше здоров'я. Зміна клімату спричиняє додатковий тиск на наші водні запаси.

Можливі рішення проблеми:

Охорона цінних природних територій - створення заповідників - природні системи забезпечують природне очищення і збагачення води.

Відновлення річок і плавнів. Останні дуже важливі, адже вони діють як природний фільтр, допомагаючи очищенню водойм. Крім того, плавні є «дитсадками» для багатьох промислових видів риб та інших цінних видів тварин і рослин.

Гарне очищення стічної води в промисловості і в побуті (сучасні фільтри, забір води нижче точки скидання зобов'язує промисловість добре очищати стічні води).

Висадка дерев і охорона лісів. Дерева та інші рослини сприяють очищенню води, підвищують випаровування, є природним захистом від паводків, так як поглинають частину води, яка випадає з опадами.

Зменшення Водного сліду людей шляхом більш раціонального використання води і зменшення споживання, особливо в розвинених країнах.

Зменшення споживання продуктів, на виробництво кожного з яких витрачається вода і енергія - зменшення Водного сліду країн.

Використання безфосфатних миючих засобів, тому що фосфати викликають цвітіння водойм і, як наслідок, замори риби.

* Кількість води, яка використовується для виробництва продукту або споживається людиною для задоволення своїх потреб, називається Водним слідом продукту.

Середньостатистичний Водний слід по світу становить 1240 м3 на людину на рік

Корисні поради "як зберегти воду?"

  • Менше води. Ти можеш просто використовувати менше води в повсякденному житті або знизити свій Водний слід, зменшуючи загальне споживання товарів.
  • Регулярно перевіряй крани в своєму будинку. Один кран, що протікає, призводить до втрат 75 літрів води на день. Це буде 2250 л на місяць, що дорівнює 20 повним ванн.
  • Вимикай кран, поки чистиш зуби. Коли ти чистиш зуби, не залишай кран відкритим. Таким чином ти збережеш 6-14 л в день. Те ж саме стосується прийому душу - коли ти намилюєшся, можна закрити кран.
  • Приймай душ замість ванни. Швидкий душ використовує значно менше води, ніж ванна. Скороти час прийому душу на кілька хвилин.
  • Їж менше м'яса. Для виробництва 1 кг яловичини потрібно 15000 л води. Кіло курятини вимагає 3900 л.
  • Використовуй безпечні миючі засоби. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин. У країнах Європи використання безфосфатних миючих засобів вже стало звичним і закріплено на рівні законодавства.
  • Не використовуй туалет як сміттєвий бачок. Кожне змивання води в туалеті витрачає 3-6 л. води. Залишки їжі, косметики та іншої побутової сміття треба викидати в сміттєвий бачок.
  • Не купуй зайвого. Не купуй того, що тобі не дуже треба. На виробництво кожного товару витрачається значна кількість води. Те ж стосується і продуктів в твоєму холодильнику - не купуй зайвого і завжди доїдай їжу в своїй тарілці!
  • Для поливу - дощова вода. Збирай дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

45

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

94

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

55

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію