• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

«ГАРЯЧА ЛІНІЯ» ВІД ПОКРОВСЬКОЇ ОДПІ: ЩО НАЙБІЛЬШЕ ЦІКАВИЛО ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ ЩОДО ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ ОТРИМАНИХ У 2017 РОЦІ

eye

312

28.10.2018 15:02

Податкова

img

Щоб відповісти на запитання платників щодо декларування доходів отриманих у 2017 році, Покровською ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участі заступника начальника Поливяної І.М. на тему: «Декларування отриманих доходів у 2017 році».

Пропонуємо до уваги відповіді на найбільш актуальні питання, з якими платники звертались на «гарячу лінію».

Питання: У який спосіб фізична особа - громадянин може подати декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: За вибором платника податків декларація подається в один із таких способів:

- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу ДФС: „Електронний кабінет платника податків”https://cabinet.sfs.gov.ua/.

Питання: За яких умов надається податкова соціальна пільга?

Відповідь:Податкова соціальна пільга застосовується лише до заробітної плати і не стосується інших доходів. Пільга надається роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на таку пільгу. Якщо платник одночасно з зарплатнею отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта, ординатора тощо, то у цьому випадку пільга не застосовується.

Отримати пільгу людина може лише за одним місцем роботи.

І найважливіша умова: податкова соціальна пільга застосовується до заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суму, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень. У 2018 році сума обмеження складає 2 тисячі 470 гривень (у 2017 році ця сума складала 2 тисячі 240 гривень).

Питання: Якщо фізична особа зареєстрована в одному місці, а дохід отримує в іншому, за якою податковою адресою потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати ПДФО?

Відповідь: Згідно із п.49.1 ст. 49 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до п.45.1 ст.45 ПКУ, платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Згідно із п. 179.7 ст. 179 ПКУ, фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації. Сума податкових зобов’язань, донарахована контролюючим органом сплачується до відповідного бюджету у строки,встановлені ПКУ.

Таким чином, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У випадку, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Питання: В який термін слід подати податкову декларацію?

Відповідь: Громадяни, які зобов’язані згідно з Податковим кодексом подати податкову декларацію, і особи, які проводять незалежну професійну діяльність, подають її до 01 травня 2018 року.

Для громадян, які мають право на податкову знижку граничним строком подання декларації є 31 грудня 2018 року. Фізичні особи платники податку-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Звертаю увагу, що з 1 січня 2018 року декларація про майновий стан і доходи подається за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Про актуальні питання звітності під час «гарячої лінії» в Покровській ДПІ

В приміщенні Центру обслуговування платників Покровської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Донецькій області 23 січня відбувся сеанс телефонного зв’язку з платниками податків стосовно надання податкової звітності.

eye

320

Новини громад

24 січня 2024 14:00

До уваги платників податків! Кому необхідно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ до 31 жовтня 2023 року

З 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01 серпня 2023 року, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей

eye

541

Новини громад

16 жовтня 2023 15:42

На Донеччині зареєстровано майже 14 тис. РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що з початку поточного року на Донеччині зареєстровано 2,8 тис. реєстраторів розрахункових операцій, з яких 0,6 тис. РРО та 2,2 тис. ПРРО.

eye

494

Новини громад

16 жовтня 2023 11:51

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію