• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Диджиталізація культурної спадщини: Покровський історичний музей оцифрував архів світлин Миколи Білоконя

eye

247

18.06.2024 14:30

Громада 1

img

Покровський історичний музей розуміє важливість диджиталізації, особливо в контексті збереження своїх фондів. За підтримки Центру міської історії було оцифровано близько 50 тисяч негативів світлин відомого в нашому місті фотокореспондента місцевої газети «Маяк» Миколи Білоконя.

Протягом багатьох десятиліть Микола Білокінь фотографував усе, що відбувалося в нашому місті. Його світлинами ілюструвалася одна з улюблених газет наших мешканців, з якої ми дізнавалися про найважливіші події нашого міста та району. Зараз, коли фізичні носії під загрозою через війну, оцифрування матеріалів виходить на перший план як найкращий спосіб збереження інформації. 

Оцифрування дозволить музейникам працювати із цими світлинами, створювати онлайн виставки та публікації, ілюструючи їх переведеними у цифрову форму матеріалами.

«Ми дуже вдячні Ірині - спеціалісту центру міської історії м.Львів., яка особисто шукала можливості для продовження співпраці з нами. Протягом 2020-2021 років ми оцифрували першу частину світлин, це близько 20 000 негативів. Уже ближче до повномасштабного вторгнення і під час нього, розуміючи важливість цієї роботи й також отримавши запити від сучасних фотографів, Ірина знайшла можливість, і Центр міської історії продовжив цю роботу з оцифрування негативів», — зазначила директорка Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова.

На цей час оцифровано близько 50 тисяч фотографій, частина з яких вже розміщена на сайті Центру міської історії, з якою можуть ознайомитися всі бажаючі. Будемо вдячні мешканцям міста в допомозі ідентифікації фотографій, можливо, саме на цих знімках ви впізнаєте своїх родичів чи друзів. 

Процес ідентифікації кожної фотографії був складним, оскільки частина негативів була підписана самим автором, а інша — взагалі не мала підписів. Для опису фотографій музей використовував архівні випуски газети «Маяк» та інформацію, наявну в музеї.

«Ми розуміємо, що для того, щоб дослідники історії, краєзнавці та зацікавлені особи могли працювати з архівом цих робіт, кожну фотографію потрібно було ідентифікувати. Вся складність полягала в тому, що частина негативів була підписана самим автором, але цієї інформації було замало, а деяка частина взагалі не була оброблена. Тому безпосередньо в описі цих фотографій ми й працювали», — зазначила завідувач сектору науково-освітньої роботи КЗ «Покровський історичний музей» Валерія Федоренко.

Крім того, музей отримав неоціненну допомогу від історика та краєзнавця Петра Євгеновича Гайворонського, який часто надавав консультації щодо опису фотографій. На жаль, Петро Євгенович нещодавно відійшов у вічність, але його внесок у збереження історії нашого міста залишиться в пам’яті на довгі роки.

Робота з переведення інформації в цифрову форму є надзвичайно важливою для збереження історичної спадщини нашого міста. Завдяки їй, жителі та дослідники зможуть знайомитися з історичними матеріалами онлайн, а самі матеріали будуть збережені для майбутніх поколінь.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

44

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

54

Громада 1

28 червня 2024 18:00

Покровська громада зазнала непоправної втрати. Загинув голова фермерського господарства «Злагода»

Вчора, 27 червня, внаслідок обстрілу з боку російських військ села Ясенове від отриманих поранень помер Дмитро Михайлович Рижко.

eye

43

Громада 1

28 червня 2024 15:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію