• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Запитання — відповіді до наради з питань надання, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг

eye

178

24.05.2024 17:05

Новини громад

img

Субсидії та пільги для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива з урахуванням енергетичної кризи, що склалася в м. Харкові та населених пунктах Харківській області

 

1. Хто з отримувачів житлових субсидій та пільг має до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

До 1 липня 2024 року за продовженням житлової субсидії або пільги необхідно звернутися особі, яка одночасно відповідає всім наступним критеріям:

— є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги;

— була отримувачем субсидії або пільги станом на 24 лютого 2022 року;

— проживала (чи проживає) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;

— з початку повномасштабної агресії не зверталася до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги.

 

2. У який термін повинні звернутися за продовженням житлової субсидії або пільги особи, які мають на це право?

Особи, які мають право на продовження виплати житлової субсидії або пільги, повинні звернутися із заявою до органу Пенсійного фонду України в термін до 1 липня 2024 року.

 

3. У який спосіб особи, які мають право на продовження виплати житлової субсидії або пільги, можуть звернутися до органу Пенсійного фонду України?

Подати заяву та необхідні документи до органу Пенсійного фонду України можна в один із способів:

онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок «Пенсійний фонд» або портал Дія;

поштою — на адресу Головного управління (тимчасова адреса для листування: 49008, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Надії Алєксєєнко, 106);

особисто — через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг.

 

4. Які документи необхідно подати для перепризначення житлової субсидії?

Для перепризначення житлової субсидії необхідно подати:

— заяву, декларацію;

— інші документи залежно від обставин: договір наймання (оренди) житла — у разі проживання заявника у житлі, що орендується; копія договору про реструктуризацію заборгованості — за умови наявності заборгованості та укладання договору.

У разі потреби громадяни можуть надавати інші документи, які мають значення для розгляду питання по суті, наприклад, документ, що підтверджує факт не проживання особи за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання:

— довідки, виписки про проживання без прописки;

— довідку внутрішньо переміщеної особи;

— акт обстеження стану зовнішньо- і внутрішньобудинкових електромереж, що складається електропостачальною організацією за зверненням громадянина (якщо особам в установленому порядку здійснено відключення від централізованого опалення (теплопостачання) і громадяни для обігріву приміщень використовують побутові електроприлади).

Людина, яка звертається за призначенням субсидії або пільги, пред’являє свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства — паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства чи відповідну посвідку).

5. Які документи необхідно подати для перепризначення житлової пільги?

Для перепризначення житлової пільги необхідно подати:

— заяву;

— декларацію (у разі призначення пільги з урахуванням доходу пільговика та членів його сім’ї);

— інші документи залежно від обставин: договір наймання (оренди) житла — у разі проживання заявника у житлі, що орендується; довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі (у разі призначення пільги на придбання твердого палива); документ, який посвідчує категорію пільговика (посвідчення, довідка).

Людина, яка звертається за призначенням субсидії або пільги, пред’являє свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства — паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства чи відповідну посвідку).

 

6. Як подати документи на подовження/перепризначення субсидії на житлово-комунальні послуги згідно з постановою КМУ від 08.05.2024 № 521 через вебпортал Пенсійного фонду України?

Щоб скористатися послугами вебпорталу Пенсійного фонду України, виконайте наступні кроки:

— авторизуйтеся на вебпорталі е-послуг за допомогою КЕП;

— оберіть вкладку «Заява на житлову субсидію чи пільгу» в розділі «Комунікації з ПФУ»;

— заповніть поля заяви про призначення житлової субсидії та додайте заздалегідь відскановані копії документів;

— перевірте внесені дані, сформуйте заяву, підпишіть її за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та натисніть «Відправити до ПФУ»;

— перевірте статус опрацювання заяви у вкладці «Мої звернення».

 

7. Наша родина до 24 лютого 2022 року проживала на території, де зараз ведуться активні бойові дії, отримували субсидію на житлово-комунальні послуги. З того часу за перепризначенням субсидії не зверталися. Що ми повинні зробити для продовження отримання виплат?

Відповідно до постанови Уряду від 08.05.2024 № 521 громадяни, які у 2022 році проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не мали можливості здійснювати свої повноваження, та яким пільги і житлові субсидії виплачувалися згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану», для продовження отримання виплат повинні до 1 липня 2024 року звернутись до органів Пенсійного фонду України із заявами про призначення житлової субсидії або пільги.

Отже, якщо ви одночасно відповідаєте всім (!) наступним критеріям:

— є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги,

— були отримувачем субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії російської федерації 24 лютого 2022 року,

— проживали (чи проживаєте) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;

— з початку повномасштабної агресії не звертались до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги,

то вам потрібно зробити до 1 липня 2024 року подати заяву та необхідні документи до органу Пенсійного фонду України в один із способів:

— особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;

— поштою – на адресу органу Фонду;

— онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок «Пенсійний фонд» або через портал «Дія».

 

8. Наша мама, мешканка міста Авдіївка, має житлову пільгу, яка була призначена до 22 лютого 2024 року. Зараз тимчасово проживає за кордоном. Чи може вона подати заяву на продовження виплати і яким чином?

До 1 липня 2024 року за продовженням житлової субсидії або пільги необхідно звернутися особі, яка одночасно є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги; була отримувачем субсидії або пільги станом на 24 лютого 2022 року; проживала (чи проживає) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій; з початку повномасштабної агресії не зверталася до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги.

Подати заяву та необхідні документи до органу Пенсійного фонду України можна в один із способів: онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок «Пенсійний фонд» або портал Дія; поштою — на адресу Головного управління (тимчасова адреса для листування: 49008, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Надії Алєксєєнко, 106).

9. До початку військових дій я з дитиною проживала в населеному пункті, який зараз знаходиться на окупованій території. Отримувала субсидію на житлово-комунальні послуги. На момент евакуації в мене залишився борг по сплаті, на погашення якого був підписаний договір про реструктуризацію. Чи можу я подати заяву на перепризначення виплати?

Так, можете.

До основного пакету документів у разі потреби громадяни можуть надавати інші документи, які мають значення для розгляду питання по суті, в тому числі копію договору про реструктуризацію заборгованості — за умови наявності заборгованості та укладання договору.

 

10. Мої батьки подали заяву на перепризначення пільги на житлово-комунальні послуги згідно з постановою КМУ від 08.05.2024 № 521. Як вони можуть дізнатися про результати її розгляду?

Стан опрацювання заяви Ви можете переглянути в особистому кабінеті на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду України в розділі «Мої звернення».

У разі прийняття рішення про відмову в призначенні житлової субсидії уповноважений орган повідомляє заявнику про прийняте рішення протягом трьох календарних днів з дня його прийняття. При цьому уповноважений орган інформує заявника про прийняте рішення через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, або Портал Дія, або телефоном.

 

11. Чи будуть виплачувати субсидію на електроенергію родині, яка отримувала її до 22 лютого 2024 року в населеному пункті Харківської області, у якому наразі йдуть активні бойові дії, якщо підприємство, яке надавало житлово-комунальні послуги, зараз не працює?

Так, субсидія буде призначена, якщо родина має на неї право.

Житлова субсидія в неопалювальному сезоні 2024 року на оплату послуги з постачання та розподілу електричної енергії одержувачам, житлові приміщення яких розташовані в населених пунктах Харківської області, надається за наявності договору між суб’єктом господарювання, що надає комунальну послугу споживачу, та споживачем такої послуги, незалежно від фактичної наявності/відсутності послуги з незалежних від споживача або суб’єкта господарювання, що надає комунальну послугу споживачу, причин.

 

12. До 24.02.2022 я отримував субсидію в м. Лиман, її розмір розраховувався з урахуванням моїх доходів та доходів дружини. У 2023 році дружина виїхала за кордон. Чи можна здійснити обчислення моєї субсидії без урахування доходів дружини?

Так можливо.

Для цього необхідно при заповненні декларації зазначити інформацію про перебування дружини за кордоном.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

39

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

91

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

52

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію