• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Перепрофілювання освітніх закладів у Покровській громаді: громадське обговорення та стратегічні рішення

eye

225

21.05.2024 11:24

Новини громад

img

Питання оптимізації залишається актуальним для галузі освіти протягом останніх років, оскільки щорічний аналіз мережі  закладів освіти змушує шукати раціональні форми функціонування і розвитку як дошкільної, так і загальної середньої освіти для мешканців Покровської громади. 

Аби забезпечити рівний доступ до якісної освіти для всіх учнів Покровської ТГ, в рамках освітньої реформи, яку впроваджує держава, було прийнято рішення щодо перепрофілювання чотирьох закладів загальної середньої освіти, які розташовані в Піщанському, Лисівському, Шевченківському та Срібненському старостинських округах. 
Попередньо усі проєкти рішень були опубліковані на офіційному сайті Покровської МВА для ознайомлення громадян.

Вчора, 20 травня, під головуванням заступниці начальника Покровської МВА Маргарити Ідрісової відбулося громадське обговорення проєкту розпорядження Покровської МВА щодо перепрофілювання Піщанського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів з дошкільним підрозділом Покровської міської ради Донецької області в Піщанську гімназію зі структурними підрозділами «початкова школа» та «дошкільний підрозділ».

До участі в обговоренні доєднались начальниця відділу освіти Любов Воротинцева, начальниця Управління по роботі з територіями Олена Носач, староста Піщанського СО Олена Бражко, а також педагоги, представники батьківського комітету та здобувачі освіти Піщанського закладу освіти. Безпосередньо на заході також була присутня в.о. директора Піщанського закладу освіти Катерина Варченко.

Відкрився Піщанський заклад освіти в 1987 році, наразі там навчається лише 93 дитини. Кількість учнів поступово зменшується через зниження народжуваності. 

«В нашій країні дуже важливо, щоб кожна дитина мала право на повноцінне та якісне навчання та інтелектуальний розвиток. Хочу підкреслити, що Покровська МВА робить все можливе щодо розвитку освітніх закладів. Зокрема, це і забезпечення матеріально-технічним оснащенням, і підтримка творчого потенціалу педагогів і учнів програмами мотивації, а також вирішення невідкладних повсякденних питань в умовах воєнного часу, наскільки це можливо. Звичайно, керуючись нормативними документами у сфері освіти, ми врахували всі проблемні питання та перспективні можливості закладів освіти громади й розробили проєкти рішень про їх перепрофілювання у гімназії. Ми з вами повинні зберегти наш освітній потенціал та наших учнів. Ми бачимо, що країна йде вперед, попри воєнний стан, реформується освіта, створюються академічні ліцеї та триває перепрофілювання всіх закладів освіти. Ми також дотичні до освітньої стратегії, яку розробила держава та йдемо в ногу з часом та реформами», — зазначила заступниця очільника громади Маргарита Ідрісова.

Для перепрофілювання Піщанського закладу освіти є декілька факторів. Основний — це демографічні показники. Через зниження народжуваності розпочалося скорочення кількості школярів. У 2021 році кількість старших класів складала 30, а до 2027 року планова кількість старших класів повинна була зменшитися до 21. З урахуванням військових дій, ця цифра також може зменшитися.

Детальніше про аналітичні показники та законодавчі підстави щодо перепрофілювання Піщанського ЗЗСО у гімназію розповіла начальниця відділу освіти Любов Воротинцева.

«Якщо проаналізувати стан народжуваності у Піщанському та Першотравневому старостинських округах, то чисельність дитячого населення суттєво зменшується. Згідно з чинним законодавством, до 2027 року усі заклади освіти повинні бути перепрофільованими, відповідно в початкову школу, гімназію або ліцей. Аналізуючи мережу закладів освіти, які підлягають перепрофілюванню, ми бачимо, що наповнюваність 10-11 класів у найближчі три роки не відповідатиме закону про загальну середню освіту саме у цих закладах. У частині 2 ст. 12 зазначено, що в одному профільному класі має бути 30 учнів, а для функціонування ліцею, згідно зі статтею 32 цього закону, у закладі має бути не менше двох класів з трьома профілями навчання. Сьогодні така можливість у Піщанському закладі освіти відсутня», — зазначила Любов Воротинцева.

Виходячи з вищезазначених аналітичних показників та на підставі відповідних законодавчих актів, які регулюють питання профільної освіти в закладах освіти України, учасники обговорення визнали раціональним та оптимальним рішенням про перепрофілювання Піщанського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів з дошкільним підрозділом Покровської міської ради Донецької області в Піщанську гімназію, зі структурними підрозділами початкова школа та дошкільний підрозділ.
Також, згідно з рішенням Покровської міської ради опорною школою у місті визначена ЗОШ I-III ступенів № 9. Для учнів 10-11, а в майбутньому і 12 класів Піщанського закладу середньої освіти, який перепрофілюють в гімназію, заплановано підвезення до цієї школи. 

В умовах воєнного часу навчання школярів відбуватиметься в дистанційному форматі.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

44

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

92

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

54

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію