• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Деколонізація публічного простору: в Покровській ТГ провели демонтаж пам’ятника Максиму Горькому

eye

261

17.05.2024 17:05

Громада 1

img

Відповідно до закону України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії, тривають процеси очищення публічного простору від елементів радянських наративів по всій країні. Сьогодні ця важлива державна політика втілюється й у Покровській громаді.

Однією з ключових подій стало рішення щодо демонтажу пам'ятника Максиму Горькому. Відповідно до рішення експертної ради Міністерства культури та інформаційної політики України, Максим Горький був внесений до списку діячів, які вважалися слугами радянського режиму. Він був противником самостійності України та української мови.

«Сьогодні в рамках державної політики України по очищенню публічного простору від елементів радянських наративів, в нашій громаді демонтується пам'ятник Горького. Це важливий крок на шляху до відновлення історичної правди та утвердження української національної ідентичності», - зазначила начальниця відділу культури та ОКС Олена Олехнович.

Подібні ініціативи є частиною великої кампанії, спрямованої на деколонізацію та відновлення історичної справедливості. Цей процес має на меті видалення символів, що пропагують ідеї та цінності радянської епохи, які суперечать принципам незалежної та суверенної України.

Мешканці Покровська підтримують ці зміни, адже вони символізують розрив з минулим, яке нав'язувало чужі цінності та пригнічувало українську культуру.

«Ще у 2011 році пам'ятник Максиму Горькому був позбавлений статусу пам'ятки історії місцевого значення, згідно з наказом Міністерства культури України. Тоді ж було прийнято рішення про недоцільність його занесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України у зв'язку з невідповілністю критеріям. До речі, зважаючи на його аварійний стан, він становив небезпеку для мешканців нашої громади», — додала директорка Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова.

Процес деколонізації має бути усвідомленим, на основі державної стратегії за підтримки громадянського суспільства, як відображення прагнення та цінностей українського народу.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

52

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

56

Громада 1

28 червня 2024 18:00

Покровська громада зазнала непоправної втрати. Загинув голова фермерського господарства «Злагода»

Вчора, 27 червня, внаслідок обстрілу з боку російських військ села Ясенове від отриманих поранень помер Дмитро Михайлович Рижко.

eye

43

Громада 1

28 червня 2024 15:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію