• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

«Вишиваю волю, вишиваю долю»: в Покровську працівники культури долучились до обласної акції до Дня вишиванки

eye

226

16.05.2024 14:24

Новини громад

img

Донецька ОДА ініціювала акцію «Вишиваю волю, вишиваю долю», в рамках якої мешканці регіону вишивають спеціально розробленими обласними працівниками культури символами орнаменти та закодовані слова Воля, Доля і Донеччина.

Крім цього, за рекомендаціями Донецького обласного навчального методичного центру культури була зроблена фотозона з цими кодованими словами.

«Подібна обласна акція проходить цього року вперше. Маємо надію, що вона стане традиційною. Ми до неї залюбки долучилися. День вишиванки щороку нам приносить надзвичайно позитивні емоції. Всі дуже гарні, у вишитих сорочках, і кожен з нас розуміє, що ми дотичні до цього виду мистецтва, адже воно йде глибоко в наше коріння. В кожного з нас в родині обов'язково вишивалися сорочки, ми пишаємося цим і знаємо, що ми справжні українці», – зазначила начальниця відділу культури та ОКС Олени Олехнович.

За словами істориків та археологів, певні елементи вишиванки існували ще на одязі скіфів. Вони проживали на території сучасної України до нашої ери за часів Київської Русі й також носили вишитий одяг. А згадки про особливе вбрання русинів можна знайти в записках багатьох мандрівників.

Якщо говорити про мотиви, які зустрічаються в українській вишивці, то найдавнішими вважаються геометричні візерунки: різноманітні ромби, зиґзаґи, кола, хвилясті лінії, меандри, цятки тощо. Водночас використовувались такі вишивальні техніки як пряма гладь та «ретязь»(різновид «хрестика»). Остання була особливо популярною на заході сучасної України.

На Донеччині полюбляли поєднання червоно-чорного кольору на світлому білому тлі. Оздоблювали вишиванки мережкою та вирізуванням. Загалом, вишивали різними техніками. Кольори ниток, якими вишивали жіночі та чоловічі сорочки – традиційно червоний, білий і чорний.

У рамках акції покровські майстрині вишивали стібки українських орнаментів, які наближають перемогу та мирне майбутнє для нашого народу.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Між Покровською та Полтавською громадами укладено меморандум про взаємодію й співпрацю

29 червня заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова взяла участь у відзначенні Дня міста Полтави, під час якого відбулось підписання меморандумів про співпрацю з прифронтовими громадами.

eye

53

Громада 1

30 червня 2024 12:50

Переосмислення принципів відновлення та розвитку українських громад: Покровськ на Lviv Urban Forum

Понад 1200 учасників з усієї України та авторитетні світові спікери зібралися у Львові на Lviv Urban Forum, щоб знайти спільні рішення щодо збереження та відновлення українських міст.

eye

99

Новини громад

28 червня 2024 18:16

Вшанування героїв: бійці добровольчого формування "Покровськ-1" отримали відзнаки від Міністра оборони України

Понад два роки тому, 26 лютого 2022 року, було створено добровольче формування “Покровськ-1” Покровської ТГ. Цей підрозділ став символом мужності та патріотизму для мешканців громади, адже його бійці з перших днів війни стали на захист рідної землі.

eye

56

Громада 1

28 червня 2024 18:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію