• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Скарби Донеччини: Покровський історичний музей зберігає спадщину від війни

eye

248

12.02.2024 15:00

Громада 1

img

З початком повномасштабної збройної агресії рф проти України багато культурних закладів опинилися під загрозою, серед яких й Покровський історичний музей.

Задля збереження та продовження дослідження історико-культурної спадщини Донеччини працівники музею вже заручились підтримкою Покровської МВА та продовжують працювати над пошуком партнерів.

Одним з перших руку допомоги Покровській громаді простяг Центр допомоги мистецтву України (Ukraine Art Aid Center). Організація виникла на основі 30 музеїв та галерей Німеччини, до якої долучилися Міністерство культури та медіа, а також Міністерство закордонних справ Німеччини. 

Співпраця Покровського музею з Центром триває майже два роки. За цей  час до Покровська було передано пакувальні матеріали, а також обладнання для зберігання і підвищення рівня збереженості музейних предметів. 

«Саме Покровський історичний музей в 2022-2023 роках став хабом для музеїв Донеччини і отримував допомогу не тільки для себе, а і для інших музеїв області. Влітку 2022 ми відправили перші пакувальні матеріали і бокси, для безпечного зберігання і транспортування» — розповіла координаторка Центру допомоги мистецтву України Ірина Нікіфорова. 

Одним з надійних партнерів за роки війни також стала громадська організація «Музей відкрито на ремонт», керівником якої є Леонід Марущак. Ще у 2022 році організація надала Покровському музею допомогу у вигляді листів OSB, якими превентивно «закрили»  вікна. 

Втім, у 2023 році  будівлю музею  було пошкоджено. Тоді, за словами директорки Покровського історичного музею Ангеліни Рожкової, вікна було законсервовано матеріалами з міського резерву та силами комунальних служб та додатковими матеріалами - утеплювачем, плівкою, придбаними громадською організацією. Також за підтримки ГО "Музей відкрито на ремонт "були придбані нові двері на запасному виході.

«Велика дяка усім людям та організаціям, що долучаються до збереження історико-культурної спадщини України. Також варто згадати і Музейний кризовий центр, і Штаб порятунку культурної спадщини. Це демонструє розуміння важливості цих речей, зокрема за які борються зараз й українські військові. Впевнена, що збережена спадщина стане запорукою розвитку нашої держави в майбутньому» — розповіла директорка Покровського історичного музею Ангелина Рожкова.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію