• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

«Маємо вивести сільгоспземлі із тіньового обробітку», - начальник Управління АПК Дмитро Кюрджиєв

eye

218

11.12.2023 15:00

Новини громад

img

Управління земельних ресурсів та агропромислового розвитку міської військової адміністрації доводить до відома власників та користувачів сільгоспземель, що Податковим кодексом України з 2023 року передбачено введення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Це мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Податкового кодексу України.

Як зазначає начальник управління земельних ресурсів та агропромислового розвитку міської військової адміністрації Дмитро Кюрджиєв, мінімальне податкове зобов’язання започатковано з метою виведення сільгоспземель з тіньового обробітку та сприяння отриманню додаткових надходжень до місцевого бюджету. Адже досить велика частина сільськогосподарських угідь передається їх власниками в оренду без укладення договорів оренди землі, що призводить до ухилення від сплати податків аграріями.

Платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує/суборендує на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, що розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше.

МПЗ рахується за формулою, встановленою статтею 38-1 Кодексу та залежить від наступних чинників: нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, коефіцієнту 0,05 та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Сума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж МПЗ. До бюджету аграрії повинні перераховувати не всю суму МПЗ, а зменшену на сплачені податки, збори, платежі та витрати на оренду земельних ділянок.

У рахунок сплати МПЗ можуть включатись такі сплачені податки, збори, платежі та витрати:

• Податок на прибуток або Єдиний податок,

• ПДФО та військовий збір з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником податку у трудових або цивільноправових відносинах (крім доходів, сплачених за придбання товарів у фізичних осіб),

• ПДФО та військовий збір з доходів за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок с/г призначення,

• ПДФО і військовий збір з доходів від продажу власної сільгосппродукції (для фізичних осіб),

• Рентна плата за спеціальне використання води,

• Земельний податок за земельні ділянки, віднесені до с/г угідь,

• 20% витрат на сплату орендноі? плати за землі віднесені до с/г угідь, орендодавцями яких є юридичні особи, та/або які перебувають у державній чи комунальній власності.

Наприклад, до загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються:

• податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції;

• земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

Також слід зазначити, що мінімальне податкове зобов’язання не визначається для:

- земельних ділянок, що використовуються дачними (дачно-будівельними) та садівничими (городницькими) кооперативами (товариствами), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;

- земель запасу;

- невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, крім таких земельних часток (паїв), переданих органами місцевого самоврядування в оренду;

- земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів;

- земельних ділянок, земельних часток (паїв), за які не нараховувалися та не сплачувалися плата за землю або єдиний податок четвертої групи, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців покладається обов’язок подавати у складі податкової декларації за рік додаток з розрахунком загального МПЗ за попередній рік.

Платникам – фізичним особам не потрібно самостійно звітувати за МПЗ. Розмір МПЗ буде розраховувати контролюючий орган.

Зверніть увагу, якщо ви передаєте земельну ділянку в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

За участю представників громад у Києві обговорили стратегію відбудови країни

15 та 16 травня в Києві вдруге пройшов УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС, ключовою темою якого стало відновлення України з урахуванням вимог безбар?єрності та інклюзивності.

eye

14

Громада 1

18 травня 2024 14:15

Вітаємо працівників музеїв із професійним святом

Сьогодні, 18 травня, у всьому світі відзначають Міжнародний день музеїв, і ми приєднуємося до привітань на адресу всіх працівників музеїв. Це свято є особливо важливим для всіх, хто зберігає нашу культурну спадщину та передає її наступним поколінням.

eye

12

Громада 1

18 травня 2024 13:35

Деколонізація публічного простору: в Покровській ТГ провели демонтаж пам’ятника Максиму Горькому

Відповідно до закону України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії, тривають процеси очищення публічного простору від елементів радянських наративів по всій країні.

eye

76

Громада 1

17 травня 2024 17:05

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію