• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Від відпрацьованого кар'єру до улюбленого місця відпочинку: Німеччина ділиться досвідом сталого відновлення

eye

295

10.12.2023 15:20

Новини громад

img

В рамках навчально-робочого візиту заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо у складі української делегації зустрілася із керівником Агенства розвитку Rheinisches Review  в Руському регіоні – Бодо Міддельдорф та Генеральним консулом України в Дюссельдорфі - Іриною Шум.

Консул подякувала Німецькому народові за прихисток українських громадян та допомогу Україні під час війни. Також вона зазначила, що  партнерства між містами Німеччини і України за цей час збільшились втричі. У зустрічі яли участь міський голова Ельсдорфа,  керівниця проєкту дослідницького центру рекультивації RWE, представник проєкту створення мережі природних ландшафтів (Neuland Hambach).

Агенство розвитку Rheinisches Review відіграє важливу роль у переході регіону Рейнлад до сталого майбутнього. Прагнучи відійти від традиційних галузей промисловості, воно сприяє розвитку партнерств та ініціатив задля сталого зростання. За допомогою діалогів, семінарів та досліджень у таких сферах як електромобільність та стале виробництво, агенство каталізує позитивні зміни. 

Під час зустрічі керуючий директор Агенства пан Бодо Міддельдорф розповів про регіон, організацію та механізми його фінансування. Також були обговорені можливості співпраці німецьких і українських товариств. Німецькі колеги поділилися досвідом прийняття рішень щодо переходу регіону на "зелену" енергетику, розповіли про виклики, які постали перед громадами і про шляхи їх подолання, про створення нових в кластерів (промисловий за принципами "зеленої" енергетики, навчальний, культурний та ін.), ведення діалогу з громадськістю, зацікавлення молоді, створення нових стартапів.

Наступним кроком візиту до м. Юліх стала екскурсія до кар’єру Hambach, дослідницького центру рекультивації RWE. Кар’єр відомий своїм історичним видобутком бурого вугілля, символізує крихкий баланс між промисловістю та екологічними проблемами. На піку своєї діяльності шахта забезпечувала 5% споживання електроенергії в Німеччині. До кінця 2021 року вона стала найбільшим кар’єром у Німеччині.

Дослідницький центр RWE оголосив, що з відмовою від вугілля ця територія перетвориться на озеро та сонячну електростанцію. Розширення шахти викликало дискусії щодо впливу на довкілля, землекористування, втрати біорізноманіття та переходу на відновлювані джерела енергії. Оскільки кар’єр став центром екологічного активізму, він висвітлив напруженість між економічним розвитком, потребами в енергії та збереженням довкілля.

Як зазначила керівниця проєкту пані Гутман, починаючи видобування, важливо одразу знати, що буде після закриття шахти. Бо в залежності від цього складаються і зберігаються ґрунти, які будуть використані під час рекультивації. І у Німеччині ці дії регламентуються на  законодавчому рівні. Громада (комуна) сама вирішує, що вона хоче бачити на місці кар’єру: озеро, рекреаційну зону відпочинку, житлову зону тощо, тому до цих процесів активно залучають і громадськість. 

Представник організації Neuland Hambach презентував інтеркомунальний (між 5 громадами) проєкт перетворення кар’єру шахти Hambach: будівництво залізничних доріг та велосипедних доріжок, будівництво житлового масиву понад озером Hambach (глибина озера 400 м, як глибина кар’єра, тому процес його заповнення водою відбувався протягом 20 років із залученням дощових і ґрунтових вод) з використанням новітніх "зелених" технологій. В регіоні немає природних озер, тому громади дуже зацікавлені у цьому проєкті.

На прикладі Hambach, висота якого становила 300 м, який мав 200 км технологічних доріг, учасники візиту побачили, як на місці відпрацьованого кар’єру було проведено рекультивацію земель: було утворено озеро, відновлено ландшафт, насаджено близько 12 млн. дерев та кущів, збільшилося тварин на 3 тис. видів, рослин на 1,5 тис. видів.

Зараз це місце (Софіївська гора) стало улюбленим для мешканців регіону. Важливо зазначити, що 100% коштів, спрямованих на проведення цієї роботи оплачує компанія RWE. Частина таких земель залишається власністю компанії, частина передається комунам.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Деколонізація публічного простору: в Покровській ТГ провели демонтаж пам’ятника Максиму Горькому

Відповідно до закону України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії, тривають процеси очищення публічного простору від елементів радянських наративів по всій країні.

eye

73

Громада 1

17 травня 2024 17:05

БФ «Янголи Спасіння» продовжує видачу гігієнічних наборів для сімей з дітьми в Покровській ТГ

У співпраці з Покровською міською військовою адміністрацією, благодійний фонд «Янголи Спасіння» продовжує організацію видачі гігієнічних наборів для сімей з дітьми до 14 років у старостинських округах Покровської громади.

eye

41

Громада 1

17 травня 2024 16:10

Для безпеки пацієнтів: у Покровській КЛІЛ облаштовують укриття

Війна поставила під питання безпеку мешканців Донеччини. Аби вберегти життя пацієнтів закладів охорони здоров'я Покровської громади, за підтримки соціально відповідального бізнесу облаштовують безпечні укриття

eye

86

Громада 1

17 травня 2024 15:30

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію