• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Увага! Ботулізм

eye

374

09.11.2023 08:26

Новини громад

img

В умовах війни, коли доступ до продуктів обмежений, населення все частіше використовує продукти домашнього консервування. За недотримання умов приготування такі продукти можуть стати причиною захворювання на ботулізм

Ботулізм — це гостре інфекційне захворювання, яке виникає внаслідок вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також, ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головнии? біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібнии? текст), "пелена" перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням;
  • блювання, закреп і здуття живота;
  • параліч дихальних м'язів.

Якщо ви помітили будь-які із симптомів, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою.

Звертаємо увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.

Навіть консерви із діючим терміном придатності можуть бути зараженими.

Бережіть себе!

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

7

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

22

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

15

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію