• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Робота з землекористувачами дала змогу наповнити бюджет громади на понад 30 млн гривень: начальник Управління земельних ресурсів та АПР під час брифінгу

eye

378

09.11.2023 09:54

Новини громад

img

Керівники Управління земельних ресурсів та агропромислового розвитку провели брифінг, під час якого підбили підсумки роботи щодо використання земельних ресурсів, взаємодії з представниками агропідприємств громади та надали відповіді на запитання учасників заходу.

Участь у брифінгу взяли заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо, начальник Управління земельних ресурсів та АПР Дмитро Кюрджиєв, начальник відділу земельних ресурсів Надія Барановська, начальник відділу з питань агропромислового розвитку Ольга Богачова, підприємці та представники Громадської Ради.

Як зазначив Дмитро Кюрджиєв, протягом поточного року основна робота проводилась з землекористувачами та землевласниками щодо сплати земельного податку та орендної плати. За її результатами до міського бюджету надійшли кошти: земельний податок – 16 375 174 грн, орендна плата – 15 996 946 грн.

"Виникають питання щодо незаконного засіву земельних ділянок. Крім того, є ряд підприємств які систематично не сплачують орендну плату. Але я хочу звернутися до підприємницької та громадської свідомості всіх землекористувачів. Сьогодні йде війна, бізнес релокується на більш безпечні території, і через це виникають істотні проблеми з наповненням бюджету. Громада потребує вашої підтримки", - зазначив Дмитро Курдюжиєв.

В результаті роботи відділу над стягненням заборгованості плати за землю було розраховано заборгованість та направлено 37 претензій на суму в понад 5 млн гривень. Був задоволений позов до суду до одного з підприємств міста  про сплату заборгованності  орендної плати на суму 205,480 тис. грн.

Таким чином, робота з боржниками у 2023 році дала можливість повернути до бюджету  заборгованість за 2022 рік у розмірах: земельний податок - 13 572 823 грн, орендна плата – 5 960 608 грн.

Управління працює і над отриманням додаткових надходжень до міського бюджету. Важливим у цьому напрямку є проведення інвентаризації земель. Вона дає змогу виявити ділянки відумерлої спадщини, а також ті, де порушені межі. В результаті цієї роботи є змога проводити земельні торги, які можуть і окупити затрати на інвентаризацію, і забезпечать надходження до бюджету.

«Громада фактично не втратить нічого, адже ті кошти, які спрямовувались на розробку землевпорядної документації, відповідно до закону, відшкодовуються переможцем земельних торгів. Тому вважаю, що цю роботу потрібно продовжувати. Наразі ми замовили розробку документації на 10 земельних ділянок. З них дев’ять – сільськогосподарського призначення, а одна земельна ділянка водного фонду, -  розповіла начальниця відділу земельних ресурсів Надія Барановська. - Вже проведено земельні торги з продажу права оренди на 12 земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності. 4 договори укладено з юридичною особою, 8 - з фізичними особами. За результатами аукціонів загальна сума орендної плати за землю склала 722,250 тис. грн».

Окремою темою брифінгу стала взаємодія з агропідприємствами громади та наповнення державного аграрного реєстру.

Підсумовуючи звіти керівників, було зазначено, що сьогодні Управлінням земельних ресурсів та АПР проводиться системна робота з дотриманням законодавчої та нормативної бази щодо землевпорядкування та землекористування у всій громаді. Здійснюється великий обсяг робіт зі збору податків та виплат за землю. Окремо слід зазначити, що за час військової агресії рф земельні угіддя громади зазнали значних збитків. Для фіксації злочину ворожої армії та оцінки заподіяної шкоди  спеціалісти Управління проводять обстеження ділянок та складають відповідні акти. Крім того, вони проводять консультативну роботу серед сільгосппідприємств щодо кредитування та грантової підтримки.

За словами начальниці відділу з питань агропромислового розвитку Ольги Богачової, працівники відділу сприяють участі місцевих підприємців у міжнародних програмах гуманітарної та державної допомоги:

«Завдяки реєстрації в реєстрі агропідприємств  місцеві агровиробники навесні отримали ярий ячмінь для посіву, насіння соняшника, добрива на осінню посівну компанію. Зареєструвались вже підприємці й для отримання добрив на весняну посівну компанію. Надалі ми також будемо моніторити, сповіщати та допомагати з реєстрацією. Слід зауважити, що допомогу отримують не лише підприємці, а і звичайні мешканці Покровської громади. Зокрема, внутрішньо переміщені особи, які проживають на території сільської місцевості. Так, навесні цього року вони отримали насіння столових овочів, що дало їм змогу виростити для себе і свого споживання овочеву продукцію».

Під час брифінгу після звітування керівників Управління, представники ЗМІ та громадськості мали можливість задати  і інші питання, що стосувались  розподілу земельних ділянок та їх цільового використання,  роботи КП «Покровськ-Агро», незаконного засівання земельних ділянок, несплати орендної плати деякими підприємцями,  допомога аграріям громади посівним матеріалом, правочинність встановлення торгівельних павільйонів в одному з мікрорайонів міста.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

10

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

23

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

15

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію