• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Увага! Сказ

eye

425

01.11.2023 16:43

Новини громад

img

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

  • укус;

  • подряпину та мікроушкодження шкіри;

  • потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

Початкові симптоми сказу у людей підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини, яка запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання.

  • Початкова стадія (триває до п’яти днів): наявні сліди від укусів, гризуть місце укусу, ласкаві, примхливі, насторожені одночасно, слабкий апетит, їдять неїстівне, слинотеча, блювота.

  • Збуджена стадія (2–3 дні): агресивні, збуджені, нападають, намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, конвульсії, блювота, параліч, косоокість.

  • Паралітична стадія (2–4 дні): виснаження, повний параліч, смерть.

У разі підозри сказу тварини власник повинен негайно ізолювати тварину (з використанням спецодягу, захисних окулярів, гумових рукавичок), та звернутися до лікаря ветеринарної медицини (Покровська районна державна лікарня ветеринарної медицини розташована по вул. Котляревського, буд. 22 у м.Покровськ, телефони для зв'язку: (062)39-2-15-50, (050)9294364)

Хвору та підозрілу на сказ тварину лікувати або піддавати щепленню забороняється, оскільки таке захворювання у тварини не лікується.

У зв'язку з підтвердженням випадку захворювання в с. Сухий Яр Покровської міської територіальної громади Покровського району Донецької області, та накладення карантинних обмежень в радіусі 5 км строком на 2 місяці, просимо мешканців громади бути пильними та дотримуватися правил поведінки з тваринами.

 

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

11

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

24

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

15

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію