• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Пенсійне забезпечення військовослужбовців

eye

571

11.07.2023 12:44

Новини громад

img

Згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» № 2262-XII військовослужбовці за наявності встановленої вислуги на військовій службі мають право на пенсію за вислугу років.

До таких військовослужбовців належать особи, які перебували на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Національному антикорупційному бюро України, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції, Бюро економічної безпеки України чи Державній кримінально-виконавчій службі України, та деякі інші особи, які мають право на пенсію за цим Законом.

Основна умова для призначення пенсії - звільнення військовослужбовців зі служби. Для таких осіб передбачено три види пенсій:

за вислугу років (незалежно від віку, за наявності вислуги 25 років і більше; при досягненні на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності 25 років і більше страхового стажу, з яких не менше 12 років 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ);

по інвалідності (якщо вона настала під час проходження служби незалежно від віку);

у разі втрати годувальника (призначається непрацездатним членам сім`ї, які були на утриманні військовослужбовців, дітям, батькам і дружині/чоловікові). Важливо! Зберігається право на пенсію військовослужбовців у разі їх призову на військову службу.

Пенсії військовослужбовців обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військове звання, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення. Розміри пенсій залежно від їх виду складають:

  • за вислугу років – 50-70% грошового забезпечення, залежно від тривалості вислуги; по інвалідності – 40-100% грошового забезпечення, залежно від групи та причини інвалідності;
  • у разі втрати годувальника – 30-70% на одного утриманця, залежно від причини смерті.

Заяви про призначення пенсії за вислугу років та по інвалідності особам, звільненим зі служби, подаються до органів Пенсійного фонду через уповноважені структурні підрозділи.

Заяву про призначення пенсії у разі втрати годувальника можна подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду – https://portal.pfu.gov.ua/. Перелік документів, необхідних для призначення пенсії та допомоги, визначено Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до цього Закону, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 30.01.2007 № 3-1.

Більше актуальної інформації з питань призначення, пенсій, страхових виплат, субсидій та пільг дивіться на вебресурсах Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області:

на фейсбук-сторінці https://www.facebook.com/dn.pfy

телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn

ютуб-каналі https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

У рамках підготовки до наступного опалювального сезону в Покровську триває реконструкція теплових мереж

З метою підготовки до наступного опалювального сезону КП «Покровськтепломережа» вживає заходів для оптимізації системи теплопостачання в місті. Однією з ключових ініціатив стала реконструкція теплових мереж у мікрорайоні «Лазурний».

eye

10

Громада 1

03 травня 2024 18:30

Спортивна спільнота Покровської громади вшанувала пам’ять загиблого регбіста-воїна ЗСУ

Вшановуючи пам?ять члена збірної команди Донецької області з регбі Владислава Горбунова та з нагоди відзначення 10-річчя започаткування цивільно-військового співробітництва у Збройних Силах України у Покровську відбувся забіг.

eye

23

Громада 1

03 травня 2024 14:30

Дрібниці мають значення

Термін «ефект метелика» означає, що незначний вплив на систему може мати великі та непередбачувані наслідки, у тому числі в іншому місці.

eye

15

Новини громад

03 травня 2024 14:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію