• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Вперше в Україні: у Покровську відбулась презентація виставки «Соледар. Сіль. Війна»

eye

538

19.04.2023 15:00

Новини громад

img

Сьогодні, 19 квітня, в українському Покровську відбулась презентація світлин, зроблених краматорським фотографом Олександром Пархоменком та пресофіцеркою 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Іриною Рибаковою. Виставка присвячена воєнному Соледару та мужності військовослужбовців, які його відважно захищали.

Вперше фото воєнних злочинів та російських безчинств побачили мешканці французького містечка Ажен 24 лютого, 2023 року, на річницю початку повномасштабної війни росії проти України.
Наразі фотовиставка в Україні, і першим містом, де її було презентовано, став Покровськ.

Соледар – невеличке місто в Донецькій області на сході України з багатою історією. Тут здавна видобували кам’яну сіль, і саме завдяки їй це місто добре відоме.

У місті працювало державне підприємство «Артемсіль» – найбільший виробник кам’яної солі в Центральній і Східній Європі й одне з найбільших у світі.

Через повномасштабне вторгнення російської федерації у лютому 2022 року видобуток солі був зупинений. Соледар вперше від початку повномасштабної війни опинився під ворожим вогнем 17 травня 2022 року. З того часу росіяни безжально нищили місто. Сьогодні це місто-привід…

«Сьогодні наша увага прикута до міста Соледар. Ще з 2014 року це місто  було прифронтовим. Але, не зважаючи на все, розвивалось та виживало. І дійсно, «Артемсіль» було флагманом розвитку. Також ми розуміємо, яке найважливіше значення місто мало на рубежі 2022-23 років, коли у першій декаді січня собою стільки зупинило і знищило ворога і все завдяки нашим Збройним силам. Це вже буде історія, яку кожен з присутніх буде перечитувати і розуміти надвелике значення цього міста саме у повномасштабній війні і у подальшому - у нашій перемозі», - зазначив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Очільник Донецької ОВА також наголосив на тому, що наші земляки Олександр Пархоменко та Ірина Рибакова дають можливість подивитись, яким був Соледар до війни, яким був з моменту вторгнення рф з 2014 року і яким, на жаль, став після січня 2023 року. Про це свідчать представлені  фотороботи, де можна побачити, що це вже не місто, а територія.

Виставка складається із 53 фотографій, на яких зображено Соледар до та після повномасштабного вторгнення, а також українські захисники.

«Своїми світлинами хочемо достукатись до сердець людей, які й досі перебувають в небезпеці. Ті, з ким ми воюємо – це не люди! Вони нікого не жаліють. Виставка демонструє, яким гарним було місто і що з ним сталось зараз. Окупанти знищують місцеві будівлі та людей, які там мешкають», - розповіла пресофіцерка 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Ірина Рибакова. Наразі ця бригада захищає Бахмут та воює за мирне майбутнє усієї країни.

Про карбування спогадів, як мотивацію до боротьби, своїм поглядом на події поділився також член Національної спілки фотохудожників України, автор фото довоєнного Соледару та співавтор виставки «Соледар. Сіль. Війна» Олександр Пархоменко, який доєднався до участі в заході за допомогою  відеозв`язку.

За його словами, зроблені світлини – це ще й докази злочинів, які лишили після себе окупанти та прояв мужності наших військових, які власним життям воюють за вільне майбутнє кожного українця.

Покровськ став першим містом в Україні, який побачив ці наповнені болем світлини і саме звідси вона вирушить містами України – Дніпро, Київ, Ужгород, Вінниця, Полтава, Кропивницький. 

«Сьогодні місто Соледар знаходиться в окупації. Але ми впевнені, що завдяки таким заходам, які проходять в тилових містах і будуть подорожувати країною, люди будуть бачити, яким було це місто і що з ним зробив руський мир. Тому люди повинні це бачити, люди повинні робити висновки та не допускати подібних речей, - зауважила заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова. – Виставка поїде по обласних центрах всієї України. Сьогодні вона відкрилась в Донецькій області у тиловому місті Покровськ. Далі з світлинами матимуть змогу ознайомитись внутрішньо переміщені особи, які перебувають за межами Донеччини».

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Гендиректор Укрпошти зустрівся з керівництвом Покровської громади

Керівник Покровської МВА Сергій Добряк разом зі своїм заступником Олексієм Стебелем зустрівся з Ігорем Смілянським генеральним директором АТ «Укрпошта» та керівником Донецького регіону Укрпошти Максимом Сутковим.

eye

25

Громада 1

08 травня 2024 19:30

Гуманітарну допомогу від благодійників розподілили під час засідання фахової комісії

Під головуванням керівника гуманітарного штабу Дмитра Єрмоловича та за участю заступниці начальника Покровської МВА Наталії Іваньо відбулось чергове засідання комісії з розподілу гуманітарної допомоги, яка надійшла від ГО «Фонд «Якість життя» та Покровськ

eye

28

Громада 1

08 травня 2024 17:10

До останнього подиху справжній патріот українського Донбасу: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком

Днями мешканців Покровської громади приголомшила шокуюча новина – 1 травня, захищаючи Батьківщину під час виконання бойового завдання загинув відомий активіст, волонтер, член громадської ради, голова ГО «Патріоти українського Донбасу» Дмитро Лисенко.

eye

153

Новини громад

08 травня 2024 13:00

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію