• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Ядерний вибух: як підготуватись та що робити у разі надзвичайної ситуації?

eye

435

12.12.2022 14:28

Новини громад

img

Все частіше в інформаційному просторі лунають погрози з боку рф про застосування ядерної зброї, тож актуальними стають поради з приводу виживання у випадку вибуху. Ми повинні бути готовими до розвитку будь-яких сценаріїв, тож ділимося інструкцією: як діяти, щоб зменшити шкоду від радіоактивної небезпеки.

У випадку застосування ядерної зброї, використання «брудної бомби» або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним: почувши сирену, прямуйте в укриття. Увімкніть радіо, телебачення або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Якщо під час вибуху ви знаходитесь на вулиці
У тому випадку, коли під час атомної атаки ви знаходитесь на вулиці, вам негайно слід кинутись в укриття, яким може виступати навіть “складка місцевості”. Потрібно знайти будь-який прихисток, який відбиває тінь, та зможе захистити вас від випромінення та ударної хвилі Найкращий варіант – це кювет у дальній від вибуху стороні. В крайньому разі, коли укриття поруч немає, можна просто кинутись на землю, обличчям донизу, головою від вибуху. Руки потрібно сховати під тіло. Голову закрити капюшоном, будь-яким головним убором, коміром, чи просто натягнути верхній одяг.

Якщо під час вибуху ви знаходитесь в машині
Якщо під час вибуху ви знаходитесь у машині, потрібно негайно зупинитись. Поставте машину на ручне гальмо. Також потрібно повністю закрити всі вікна та пригнутись таким чином, щоб не підійматися вище лінії вікон автомобіля.

Якщо під час вибуху ви знаходитесь у приміщенні
Опинившись під час вибуху у приміщенні, потрібно зачинити всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкнути кондиціонер та обігрівач. За можливості, перейти до кімнати, де немає вікон. Якщо це не можливо, можна укритись під столом, нижче лінії вікон. У крайніх випадках можна перевернути стіл таким чином, щоб від світлового випромінення захиститись стільницею. 

Що робити одразу після ядерного вибуху?
Якщо під час ядерного вибуху ви були на вулиці, в автомобілі або принаймні у квартирі й вижили, найкращою стратегію буде знайти найближче укриття, в якому ви зможете перечекати наслідки атаки та, можливо, отримати необхідну медичну допомогу.

У випадку, коли ви вже були в укритті, то за можливості, потрібно налагодити канал зв’язку для отримання актуальної інформації. Підійде будь-яке радіо тощо.

Найкращою стратегією після ядерного вибуху буде якнайдовше залишатись в укритті. Вже через 7 годин доза в зоні поразки впаде десятикратно, через 49 годин – у 100 разів, а через 14 днів – у тисячу. 
Перші кілька днів краще залишитися в підвалі, а якщо є вода та їжа, то варто затриматись і на тижні. До цього часу, можливо, настане і допомога.

Що робити, якщо під час радіаційної аварії вам потрібно буде вийти з укриття
Покидати укриття можна лише після офіційного дозволу ДСНС, органів виконавчої влади чи інших офіційних установ.
Користуйтеся респіратором, надягніть максимально закритий та щільний одяг, плащ, гумове взуття та рукавички.

Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби чи лісові ягоди, не паліть.

Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Це може усунути до 90% радіоактивного забруднення й зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом радіації.

Щоб запобігти розсіюванню радіоактивного пилу, будьте дуже обережні, знімаючи одяг, намагайтесь уникнути контакту шкіри з забрудненим одягом. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер та тримайте його подалі від людей та домашніх тварин.

Якщо є можливість, проведіть дезактивацію, виконавши ті ж дії, як при проведенні дезактивації в разі ядерного вибуху.

Одягніть чистий, максимально закритий та щільний одяг.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Сумна звістка: Покровська громада втратила ще одного Героя

16 травня, під час захисту Батьківщини, в зоні виконання бойових завдань на Херсонщині, героїчно загинув стрілець-санітар 3 відділення морської піхоти військової частини, матрос Михайло Маричев, 2003 року народження.

eye

4

Громада 1

18 травня 2024 15:30

За участю представників громад у Києві обговорили стратегію відбудови країни

15 та 16 травня в Києві вдруге пройшов УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС, ключовою темою якого стало відновлення України з урахуванням вимог безбар?єрності та інклюзивності.

eye

17

Громада 1

18 травня 2024 14:15

Вітаємо працівників музеїв із професійним святом

Сьогодні, 18 травня, у всьому світі відзначають Міжнародний день музеїв, і ми приєднуємося до привітань на адресу всіх працівників музеїв. Це свято є особливо важливим для всіх, хто зберігає нашу культурну спадщину та передає її наступним поколінням.

eye

13

Громада 1

18 травня 2024 13:35

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію