• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Роз'яснення щодо можливості відключення від централізованого теплопостачання та надання дозволу на встановлення індивідуального опалення малому та середньому бізнесу

eye

520

21.12.2021 16:28

Новини громад

img

На виконання протокольного доручення від 15 грудня 2021 року щодо можливості прийняття депутатами міської ради рішення з відключення від централізованого теплопостачання та надання дозволу на встановлення індивідуального опалення малому та середньому бізнесу, комунальне підприємство «Покровськтепломережа» надає наступне роз'яснення. 

Відповідно до «Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України №169 від 26.07.2019 року (далі-Порядок) передбачено дві окремі процедури, а саме:

1) відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків від централізованого опалення;

2) відокремлення (відключення) власників квартир нежитлових приміщень тa багатоквартирних будинків від централізованого опалення. Порядок відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків від централізованого опалення включає наступні кроки:

 

  • Перший крок подання власником (співвласниками) будівлі, в тому числі житлового будинку, до ЦНАП заяви про відключення від централізованого опалення. Якщо це багатоквартирний будинок, тоді до заяви додатково додається протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку (витяг із протоколу) про ухвалене, співвласниками рішення про відключення будинку від централізованого опалення та зазначаються особи, уповноважені представляти інтереси співвласників у вирішенні питань щодо відключення багатоквартирного будинку.

  • Далі відбувається розгляд заяви та доданих до неї документ органом місцевого самоврядування ( в даному випадку житлово-комунальним відділом міської ради).

  • Потім заява передається на розгляд постійно діючої комісії, створеної для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води (далі - Комісія).

  • Після цього Комісія приймає рішення щодключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від централізованого опалення та надання пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), яку можна встановити в будівлі після відключення. Комісія передає рішення до органу місцевого самоврядування протягом п'яти робочих дня його прийняття. Копія рішення Комісії надається заявникові. 

  • П'ятий крок орган місцевого самоврядування на найближчому засіданні виконавчого комітету за участі заявника чи його уповноваженого представника приймає рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від централізованого опалення з урахуванням рекомендацій Комісії.

  • Згодом власник чи співвласники розробляють проект відключення будівлі від централізованого опалення. Один з основних кроків - це відключення будівлі від централізованого опалення та складання акту, що засвідчує цей факт.

  • Останній крок - перегляд умов або розірвання договору про надання відповідної комунальної послуги. 

Таким чином, рішення щодо відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, від централізованого опалення приймається органом місцевого самоврядування відповідно до законодавства за письмовою заявою власника (співвласників) такої будівлі, в тому числі житлового будинку, з урахуванням рішення Комісії.

Порядок відокремлення (відключення) власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від централізованого опалення передбачає майже аналогічні кроки, за винятком 4 та 5. Тобто, відмінним є те, що за результатами розгляду заяви про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від централізованого опалення Комісія лише надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні та щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проектної документації. Після чого власник може розробляти таку проектну документацію. Даний порядок не передбачає прийняття органом місцевого самоврядування рішення щодо відключення.

Власники квартир в свою чергу можуть відключитись від централізованого опалення якщо в багатоповерховому будинку не менше як половина квартир та нежитлових приміщень вже відокремлена (відключена) від централізованого опалення. Така умова відключення передбачена Порядком.

Інформація про перелiк багатоквартирних будинків, у яких не менше ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від централізованого опалення, розміщується на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування. Відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від централізованого опалення здійснюється лише в міжопалювальний період, але не пізніше ніж 01 вересня.

Відокремлення (відключення) від квартири чи нежитлового приміщення централізованого опалення здійснюється у міжопалювальний період не пізніше ніж 01 жовтня у спосіб, що не перешкоджає постачанню теплової енергії до iнших квартир нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаних до централізованого опалення.

В обох випадках, витрати, пов'язані з відключенням від централізованого опалення здійснюються за рахунок власника (співвласників) та інших коштів, не заборонених Законом.

Крім того, необхідно зауважити, що рішенням виконавчого комітету міської ради від 20.03.2020р. №90 був затверджений персональний склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води та затверджено Положення про вищевказану комісію, яка B свою чергу керується Законом України «Про теплопостачання», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019р. №830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги постачання теплової енергії, наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019р. №169.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Весняний благоустрій Покровська: комунальники приступили до побілки бордюрів

З приходом тепла в місті Покровськ розпочалось весняне прибирання та облаштування територій, спрямоване на поліпшення зовнішнього вигляду вулиць та тротуарів у громаді.

eye

17

Новини громад

23 квітня 2024 16:02

Допомога тим, хто цього потребує найбільше: з благодійною місією до міста завітав БФ «Крапка відліку»

Партнери та добрі друзі Покровської МВА, які з перших днів повномасштабного вторгнення простягнули руку допомоги, продовжують підтримувати місцевих мешканців та втілювати в життя свої гуманітарні ініціативи.

eye

22

Новини громад

23 квітня 2024 14:58

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

63

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію