• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Спалювання сухої трави - злочин проти природи!

eye

561

12.08.2021 15:34

RSS

img

Відділ екології, клімату та енергозбереження Покровської міської ради нагадує мешканцям про заборону спалювання сухої трави, стерні, залишків рослинності, сміття та побутових відходів.

Ігнорування громадянами правил пожежної безпеки при спалюванні сміття і сухої рослинності, необережному поводженні з вогнем під час перебування на відкритих територіях призводить до різкого зростання кількості пожеж у екосистемах. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні, загрожують знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, зелених насаджень та інше. Крім того, вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля.

Також нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. З травою як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

          За спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Так, за випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності чи листя на землях сільськогосподарського призначення тощо передбачені штрафи (за ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) у розмірі від 3 060 грн до 6 120 грн для громадян та від 15 300 грн до 21 420 грн для посадових осіб.

          Якщо спалювання сухої трави відбулось у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тоді штрафи будуть вищими. Зокрема, за такого типу порушення громадяни заплатять 6 120 – 12 240 грн, а посадовці від 21 420 грн до 30 600 грн.

             Згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, можна отримати штраф, обмеження волі, або навіть позбавлення волі за знищення чи пошкодження лісів, рослинності навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. Зокрема, за такі порушення заплатять від 91 800 до 153 тис. грн штрафу. Також за ці ж дії передбачено обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

           Якщо ж такі дії призвели до загибелі людей чи тварин, або інших тяжких наслідків, то винуватця можуть позбавити волі на строк від п’яти до десяти років.

          Якщо ви бачите, що горить суха трава підпал має бути негайно припинений. Ми рекомендуємо негайно загасити полум’я підручними засобами, а якщо це неможливо – викликати пожежних (101).

Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

         Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівномірно зволожується і не пересихає.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Сьогодні день пам’яті жертв політичних репресій

Великий терор – масштабна кампанія репресій громадян Вона була розгорнута в СРСР у 1937–1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення.

eye

6

Новини

19 травня 2024 09:19

Сумна звістка: Покровська громада втратила ще одного Героя

16 травня, під час захисту Батьківщини, в зоні виконання бойових завдань на Херсонщині, героїчно загинув стрілець-санітар 3 відділення морської піхоти військової частини, матрос Михайло Маричев, 2003 року народження.

eye

27

Громада 1

18 травня 2024 15:30

За участю представників громад у Києві обговорили стратегію відбудови країни

15 та 16 травня в Києві вдруге пройшов УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КОНГРЕС, ключовою темою якого стало відновлення України з урахуванням вимог безбар?єрності та інклюзивності.

eye

33

Громада 1

18 травня 2024 14:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію