• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Сьогодні відзначають День пам'яті Героїв Крут

eye

1476

29.01.2021 13:00

Загальні новини

img

29 січня в Україні відзначатиметься річниця бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. 

Завдяки звитязі та сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на декілька днів. В цей час відбувалися переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. 9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб'єктом міжнародних відносин. 

Слід зазначити факт, що незалежність Української Народної Республіки довелося захищати від російської військової агресії, на початках силами добровольчих формувань.

Військами УНР під Крутами командував Аверкiй Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму бійців українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 юнаків, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон.

На сьогодні відомі прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сірик, Омельченко (сотник); студенти Київського університету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андріїв; гімназисти 2-ї Кирило-Мефодіївської гімназії Андрій Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гна Григір Піпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич. 

Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70—100 осіб. Втрати більшовицьких військ сягали 300 вояків.

Сьогодні ми згадуємо героїв бою під Крутами, який став боєм за майбутнє України.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Понад 600 осіб евакуйовано за 2 місяці: благодійники дають шанс на безпечне життя

З серпня поточного року, коли ворог підійшов впритул до околиць Покровської ТГ, значно зросли ворожі обстріли з різних видів озброєння, збільшилися людські жертви та руйнування.

eye

64

Громада 1

22 жовтня 2024 12:30

Делегація з Покровської ТГ взяла участь у саміті «Громади в дії» у м. Дніпро

Представники Покровської громади долучилася до саміту «Громади в дії», який відбувся в місті Дніпро. Цей захід є продовженням ініціативи «Зцілення громад», метою якої є відновлення та розвиток місцевих спільнот через підвищення їхньої самостійності.

eye

74

Громада 1

22 жовтня 2024 11:10

БО "GEM" допомагає мешканцям з Покровської громади

Продовжуючи активну співпрацю з міжнародними партнерами, Покровська громада систематично отримує допомогу через Гуманітарний штаб, що функціонує при Покровській МВА.

eye

39

Громада 1

22 жовтня 2024 10:15

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію