• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

1 грудня 2020р - Всесвітній День боротьби зі СНІДом

eye

1064

01.12.2020 16:30

RSS

img

ВІЛ/СНІД на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою в усьому світі.

Що ж це за лихо? Коли і звідки воно взялося?

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту — важке хронічне інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним захворюванням у випадку відсутності належного лікування.   Перші випадки СНІДу діагностували  з 1981 р.,а вже в  1983 р. були зареєстровані в Америці та у Франції . Як саме виникла ця хвороба?

 

Першу гіпотезою було те, що  ВІЛ – інфекція  початково потрапив у кров людини від шимпанзе.

Другою версією було те, що вірус утворився під впливом радіаційного фону в районах Африки, які багаті на поклади урану.

Третя версія - вірус з’явився  в стінах лабораторії під час наукових розробок.

І, нарешті, остання з відомих версій – ВІЛ був створений у результаті генно-інженерних маніпуляцій, у процесі розробки чергового типу зброї.  Ця версія не доведена, але й не спростована.

                                                ІНФОРМАЦІЯ про ВІЛ/СНІД

Міжнародна організація по боротьбі зі СНІДом була заснована ще в 1987р, яка сьогодні веде роботу в 45 країнах світу. Фонд надає допомогу по догляду і лікуванню 1 400 000 пацієнтам з ВІЛ-інфекцією.

ВІЛ ( вірус імунодефіциту людини) це хронічне вірусне захворювання, яке руйнує імунну систему, робить організм людини вразливим до інфекції та може стати вразливим до інфекції та може стати причиною розвитку СНІДу, якщо не буде проводитися лікування.

ВІЛ передається:

  • через анальний, вагінальний та оральний секс без використання презервативів;
  • через спільне використання матеріалів для ін’єкцій ( голки та шприц и) при вживанні наркотиків,  а також через  інструменти для пірсингу чи тату;
  • від матері, яка інфікована ВІЛ, до дитини під час вагітності, пологів або грудного вигодовування.

ВІЛ не передається:

  • при побутовому контакті: обіймах, рукостисканні, поцілунках;
  • під час користуванні предметами спільного вжитку: посудом, постільною білизною, рушниками;

Важливо пам’ятати, ВІЛ не є повністю виліковним. Існує лікування, завдяки якому людина може надовго залишатися активною та вести повноцінний спосіб життя. Лікування ВІЛ-інфекції в Україні безкоштовне.

Виявити, хворий ти чи ні, можливо:

  • швидким тестом ( методом безболісного забору крові з пальця – результат буде відомий вже через 10-15 хвилин). 
  • другий метод – імуноферментний, робиться в спеціально облаштованих   лабораторіях – результат буде через 3-5 днів. Якщо результат   виявився  негативним – ви здорові.

Якщо у вас був секс без презерватива, контакт з кров’ю іншої людини або Ви використовували чужі голки, шприці, леза, а до дати тестування пройшло менш 12 тижнів -  Вам  треба буде повторити тест через 3 місяці.

Тестування є добровільним і проводиться в багатьох закладах охорони здоров’я ( в ЦПМСД,  кабінеті  профілактики  ВІЛ/СНІДу,  наркологічному  диспансері ).

Лікування ВІЛ-інфекції в Україні є безкоштовним. Якщо у Вашій крові виявлено ВІЛ, Вам буде призначене лікування, яку допоможе зберегти Ваше здоров’я та життя. Це здатне зупинити розмноження вірусу та люди з ВІЛ зможуть жити повноцінним життям.

            За 9 місяців 2020р. на диспансерному обліку в кабінеті профілактики ВІЛ-інфекції/ СНІДу знаходяться 283 хворих ( всі 100% отримують антиретровірусне лікування). Обстежено за 9 місяців 3120 чоловік було обстежено різними методами ( з низ 2237 чоловік швидкими тестами) – виявлено 38 хворих. В порівнянні з 2019 роком на диспансерному обліку знаходилося 277 хворих ( було виявлено 34 хворих).

 

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Весняний благоустрій Покровська: комунальники приступили до побілки бордюрів

З приходом тепла в місті Покровськ розпочалось весняне прибирання та облаштування територій, спрямоване на поліпшення зовнішнього вигляду вулиць та тротуарів у громаді.

eye

25

Новини громад

23 квітня 2024 16:02

Допомога тим, хто цього потребує найбільше: з благодійною місією до міста завітав БФ «Крапка відліку»

Партнери та добрі друзі Покровської МВА, які з перших днів повномасштабного вторгнення простягнули руку допомоги, продовжують підтримувати місцевих мешканців та втілювати в життя свої гуманітарні ініціативи.

eye

28

Новини громад

23 квітня 2024 14:58

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

71

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію