• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

Тарифне питання. У Покровську шукали рішення та компроміси

eye

1770

20.12.2021 12:37

Новини громад

img

Минулого тижня у Покровську обговорили нові тарифи на тепло- та водопостачання. У форматі круглого столу зустрілися керівники комунальних підприємств та управлінь міської ради, депутати, підприємці та активні мешканці. Городяни висловили невдоволення якістю та вартістю комунальних послуг. 

У ході дискусій дійшли згоди, що міська влада шукатиме шляхи зменшення фінансового тягаря для населення. «Ми розглянемо питання про звернення до Верховної Ради та Міністерства розвитку громад та територій щодо зміни тарифів чи вирішення питань щодо дотацій», – зазначила секретар Покровської міської ради Наталія Іваньо.

А ось здорожчання опалення для підприємців пояснюється вартістю газу, яку виставив НАК «Нафтогаз України». «Якщо для населення була виставлена ціна за газ 7440 грн, то для підприємців вона склала 36 тисяч. У минулому місяці КП «Покровськтепломережа» вдалося зекономити паливо, і у січні вже відбудеться перерахунок: бізнес платитиме по тарифу населення. Якщо наступного місяця зекономити газ не вдасться, то вартість гігакалорії для інших категорій споживачів складе 25 тисяч гривень», - зазначив керівник тепломережі Максим Батенко. 

Говорили і про наслідки можливого відключення підприємців від послуги централізованого опалення. Такі заходи, на думку фахівців, спричинять занепад комунального підприємства чи вимушене підвищення тарифу, адже послуга буде надаватися у повному обсязі, а кількість платників зменшиться.

Окремо обговорили тему водопровідної води. Аби отримати відповіді на питання городян щодо причин погіршення її якості та безпеки для вживання, депутат від Молодіжної партії Сергій Андрійченко запросив на круглий стіл директора Покровського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу» Ігоря Юдіна. Але той відмовився від участі, бо вона не була узгоджена з керівництвом компанії. Тож було прийняте рішення до аналізу води залучати незалежні лабораторії. 

Що ж до вартості водопостачання, то, за словами голови робочо-експертної групи Віталія Гоши, тариф на цю послугу у місті не змінювався з 2017 року. Але вже тоді ціна була прорахована некоректно, тож у 2018 році КП «Покровськводоканал» почало працювати збитково. І сьогодні, аби не виділяти на утримання підприємства багатомільйонні дотації з міського бюджету, ціни на водопостачання необхідно підвищувати. При цьому експерт зазначив, що борги водоканалу перед постачальником у новий тариф не закладені. 

Як наголосила начальниця УСЗН Ірина Бонзюх, зміна вартості послуг з водопостачання та водовідведення не буде тягарем для отримувачів субсидій. В умовах зростання тарифів вона порадила усім жителям перевірити своє право на отримання такого вигляду державної допомоги. Утім зауважила, що субсидіювання оплати за опалення місць загального користування у багатоквартирних будинках  відповідною постановою Кабінету Міністрів України не передбачено. 

«Всі складні ситуації ми будемо вирішувати в індивідуальному порядку, разом знаходячи способи та механізми допомоги громадянам», - зазначила Ірина Бонзюх.

Завершуючи засідання, учасники круглого столу домовилися щоквартально оприлюднювати звіти керівників про роботу комунальних підприємств та регулярно проводити аудит, аби комунікація з громадою була більш прозорою та ефективною.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Весняний благоустрій Покровська: комунальники приступили до побілки бордюрів

З приходом тепла в місті Покровськ розпочалось весняне прибирання та облаштування територій, спрямоване на поліпшення зовнішнього вигляду вулиць та тротуарів у громаді.

eye

23

Новини громад

23 квітня 2024 16:02

Допомога тим, хто цього потребує найбільше: з благодійною місією до міста завітав БФ «Крапка відліку»

Партнери та добрі друзі Покровської МВА, які з перших днів повномасштабного вторгнення простягнули руку допомоги, продовжують підтримувати місцевих мешканців та втілювати в життя свої гуманітарні ініціативи.

eye

26

Новини громад

23 квітня 2024 14:58

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

68

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію