• Пошук по сайту
  • Пошук по документах

У Покровській громаді відзначили День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні

eye

1611

22.06.2021 14:35

RSS

img

Сьогодні в День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні по всій Покровській громаді відбулося урочисте покладання квітів до меморіалів Другої світової війни.

Керівництво міської ради, депутати та громадськість вшанували пам’ять загиблих. Традиційно відбувся мітинг біля братської могили на площі Шибанкова. Після його закінчення керівництво разом із членами спілки ветеранів урочистою ходою пройшли до братської могили у сквері Соборний та до пам’ятника генералу Москаленку, де поклали квіти на знак пам’яті та пошани.

Заступник міського голови Костянтин Мілютін зазначив, що ми не повинні забути той подвиг, що вчинили наші пращури: «Покровська міська рада вшановує пам’ять загиблих, поважає та підтримує ветеранів. І сьогодні від місцевої влади ветерани Покровської громади отримають подарунки».

Минуло вже вісімдесят років з того дня, коли Україна перетворилася на епіцентр бойових дій. За два місяці війна прийшла до нашого міста - 21 жовтня 1941 року місто Красноармійськ (нині Покровськ) було окуповане.

Під час окупації міста було встановлено жорсткий порядок. З’явилися нові органи влади: комендатура, біржа праці, поліція та інші. Було введено нові закони та правила. Всі мешканці, починаючи з 10-річного віку повинні були зареєструватися на біржі праці і ходити на примусові роботи; 744 особи з-поміж молоді було угнано до Німеччини. На території Красноармійська було декілька таборів, де від голоду, холоду, тортур та вбивства було знищено 14 341 особа.

Місцева мешканка Ганна Олексіївна Дягілєва згадує, як шістнадцятирічною дівчинкою вона на руках носила поранених. А її сестри працювали на підпілля - ризикуючи життям вони готували для радянських воїнів документи, аби ті могли вийти з концтабору. Сьогодні Ганні Олексіївні  96 років, але спогади про ті жахливі часи й досі викликають сльози на її очах.

Заступник міського голови Анатолій Зінченко розказав, що його родина знає з власного досвіду про жахіття тих років. «Під час війни загинув мій дід, який до 2010 року вважався зниклим безвісти, бабуся була в окупації, - розказав Анатолій Зінченко. - Криваві бої велися на території нашої громади. Ми бачимо, скільки братських могил у наших селах та містах. Сьогоднішня дата трагічна для всього народу, і ми бережемо пам’ять про неї, аби ці події ніколи не повторилися».


 

Зусиллями Покровського історичного музею був створений спецвипуск газети «Новий Донбас» (так під час Другої світової війни називалася місцева газета «Маяк») під назвою «Покровськ пам’ятає! Шанує! Зберігає!», у якій розміщені історичні матеріали про життя нашого міста під час окупації України. 

Депутати Покровської міської ради вшанували пам'ять загиблих земляків та відвідали братські могили міста.

По всій громаді старости округів разом з керівницею відділу з питань розвитку приєднаних територій міської ради Оленою Носач поклали квіти до меморіалів, що знаходяться на територіях сіл.

Назад до розділу

Опитування

Яку інформацію Ви найчастіше шукаєте на Smart-порталі?

47,06%

23,53%

17,65%

11,76%

Триває до 31/12/2020

Останні новини з категорії:

Весняний благоустрій Покровська: комунальники приступили до побілки бордюрів

З приходом тепла в місті Покровськ розпочалось весняне прибирання та облаштування територій, спрямоване на поліпшення зовнішнього вигляду вулиць та тротуарів у громаді.

eye

26

Новини громад

23 квітня 2024 16:02

Допомога тим, хто цього потребує найбільше: з благодійною місією до міста завітав БФ «Крапка відліку»

Партнери та добрі друзі Покровської МВА, які з перших днів повномасштабного вторгнення простягнули руку допомоги, продовжують підтримувати місцевих мешканців та втілювати в життя свої гуманітарні ініціативи.

eye

28

Новини громад

23 квітня 2024 14:58

Як подолати стрес та підтримати своє ментальне здоров`я: покровські психологи взяли участь у квест-грі

Сьогодні, 23 квітня, в Україні відзначають День психолога. З метою популяризації знань з постстресового зростання та підтримання особистісних ресурсів психологів на базі укриття одного з освітніх закладів громади відбулась квест-гра "Ключ від стресу".

eye

71

Новини громад

23 квітня 2024 12:17

ic

Як бути в курсі останніх новин?

Підпишіться на email розсилку, щоб отримувати найоперативнішу інформацію