Покровська міська рада — Пам'ятка для населення
Хмарно

14°C

Хмарно

Вологість: 78%

Вітер: 17.70 km/h

Пам'ятка для населення

            З початку літнього періоду почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій  та  харчових отруєнь,  пов’язаних з вживанням бактеріально - забруднених продуктів харчування та питної води.

 Центр первинної медико - санітарної допомоги Покровської міської ради  рекомендує населенню дотримуватися гігієнічних вимог під час придбання, приготування та вживання харчових продуктів, умов і термінів їх зберігання.

            З метою профілактики інфекційних захворювань, рекомендується:

-          не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;

-          не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання ( ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води ). Для пиття приготування їжі використовувати воду питну, бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

-           Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;

-           не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

-          під час відпочинку «на природі» мити посуд, руки   тільки кип’яченою водою. Для приготування їжі мати з собою запас питної води;

-          при купівлі харчових продуктів у торгівельних мережах – звертати увагу на термін виготовлення цих продуктів .Споживач має право вимагати у продавця документ, що підтверджує якість та безпеку цього продукту;

-          в подорож не рекомендовано брати продукти, що швидко псуються ( варені ковбаси, молочні продукти, кондитерські вироби )  та потребують охолодження при зберіганні. При харчуванні в лісі, на пляжі – виключати контакт продуктів з землею та піском;

-           на відпочинку без організованого харчування не можна готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки ( паштети, м’ясні салати, вінігрети ). Не можна готувати страви заздалегідь, при повторному споживанні вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години .

-          при вживанні овочів, фруктів,та ягід їх необхідно добре промити питною водою, при споживанні дітьми – обдати окропом.

-          Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом, також після відвідування туалетів;

-          При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої  вікової групи – батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та гриби в лісі, парку.

-          У випадку перших ознак кишкових захворювань треба терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. 

Опубліковано у Новини

    pfu    big logo2